poniedziałek, 28 lipca 2014

Domowy Makaron - przepis 

 Moja mama, za czasów jak byłam brzdącem, często gotowała swojski makaron np. z niedzielnym rosołkiem...
Mimo tego, że zrobienie go wymaga chwili czasu, to smak jest o niebo lepszy od sklepowego. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • woda wg. uznania
  •  2-3 jajka (w zależności jakiej twardości lubimy makaron)
  • sól 0,5 łyżki
  • 3 łyżki oleju 
 Mieszamy mąkę z solą. Robimy w środku wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Całość mieszamy i wyrabiamy, stopniowo dodając olej i wg potrzeby wodę. Wykładamy ciasto na blat oprószony mąką. Zagniatamy jeszcze chwilę, jeśli trzeba dodając odrobinę mąki.
 Dobrze wyrobione ciasto odstaje od rąk! 
 Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i odkładamy na ok.30  min., w temperaturze pokojowej. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w wybrane kształty. Gotujemy w osolonej wodzie ok 4-5 min..




1 komentarz: