poniedziałek, 28 lipca 2014

Kurki - bogate w potas

Sezon kurkowy w pełni, więc i w naszym Warzywniku nie może ich zabraknąć. :)
Starożytni Egipcjanie uważali, że zwyczajnym ludziom nie przystoi spożywanie grzybów, uważali je bowiem za pożywienie godne faraonów, więc i ja zrobiłam zupkę godną największych ;)

 
Zupa kurkowa - przepis

Czas wykonania: ok. 1 godziny.

Wywar mięsny- Można zamrozić! Dzięki temu przygotujesz szybciej zupę:)
  •  mięso wg. uznania (kaczka, kurczak) 
  •  3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  •  por 
  • lubczyk 
  • natka pietruszki 
  • przyprawy wg. uznania

Zupa kurkowa:
  •  kurki (0,30- 0,40 dkg) 
  • masło 
  • śmietana 
  • 1 cebula

Mięso zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie warzywa, przyprawy i gotujemy wywar mięsny.
Odcedzamy mięso oraz warzywa.
Kurki dobrze myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Smażymy grzybki na maśle dodając cebulkę.
Przygotowane kurki dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 15 min.
Zabielamy śmietanką.  I gotowe! Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz