Kurki - bogate w potas
Sezon
kurkowy w pełni, więc i w naszym Warzywniku nie może ich
zabraknąć. :)
Starożytni
Egipcjanie uważali, że zwyczajnym ludziom nie przystoi spożywanie
grzybów, uważali je bowiem za pożywienie godne faraonów, więc i
ja zrobiłam zupkę godną największych ;)
Zupa
kurkowa - przepis
Czas wykonania: ok.
1 godziny.
Wywar mięsny- Można zamrozić! Dzięki temu przygotujesz szybciej zupę:)
Wywar mięsny- Można zamrozić! Dzięki temu przygotujesz szybciej zupę:)
- mięso wg. uznania (kaczka, kurczak)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- lubczyk
- natka pietruszki
- przyprawy wg. uznania
Zupa kurkowa:
- kurki (0,30- 0,40 dkg)
- masło
- śmietana
- 1 cebula
Mięso zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie warzywa, przyprawy i gotujemy wywar mięsny.
Odcedzamy mięso oraz warzywa.
Kurki dobrze myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Smażymy grzybki na maśle dodając cebulkę.
Przygotowane kurki dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 15 min.
Zabielamy śmietanką. I gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz