Knedelki ze śliwkami- przepis
Zawsze czekam z niecierpliwością na sezon śliwkowy.
I właśnie zawitał :)
Aromatyczne, dojrzałe śliwki są pyszne do knedli. Jednak najlepsza jest śliwka "węgierka". Musi być mięciutka, aby knedel był słodki.
Składniki:
- ziemniaki
- mąka tortowa
- mąka ziemniaczana
- jajko
- cukier
Dodajemy jajko, mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną. Mąkę daję w proporcji pół na pół. Zagniatamy ciasto. Konsystencja ciasta musi być zwarta. Jeżeli nie jest to posypujemy mąką! Następnie odrywamy po kawałku ciasto, rozgniatamy w rękach na tzw. "placek" i kładziemy na środek wydrylowaną śliwkę, zasypujemy odrobiną cukru. Zamykamy śliwkę w cieście i możemy gotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz