środa, 1 października 2014

Pyszna Karmuszka

 Lubię potrawy jedno-garnkowe. Nie wymagają długiego stania przy kuchence, a są smaczne i syte. Podane na gorąco, stanowią świetny posiłek w zimowy dzień. Ale, ale…niech ciepło będzie z nami jak najdłużej:)







Składniki:

  • 0,5 kg szynki od świnki 
  • Szklanka białej fasoli (średniej lub drobnej) 
  • Ćwiartka główki białej kapusty 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka korzeń 
  • Por (nieduży kawałek) 
  • Koncentrat pomidorowy ( 2-3 łyżki wg. własnego smaku) 
  • Łyżka masła 
  • Pół szklanki śmietany 
  • Łyżeczka mąki 
  • 2 listki laurowe 
  • Natka pietruszki 
  • Koper 
  • Sól, pieprz, odrobina cukru


 Fasolkę moczymy na noc w wodzie i rano gotujemy. Pozostawiamy w wywarze. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (kapustę w nieco większą) i przesmażamy na łyżce masła. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, mąką i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Łączymy mięso z jarzynami, podlewamy wodą, w której moczona była fasolka i dusimy do miękkości dodając listki laurowe (20-30 min.) Wrzucamy fasolkę, posiekaną zieleninę oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy śmietanę z łyżeczką mąki. Chwilkę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz