Pyszna Karmuszka
Lubię potrawy jedno-garnkowe. Nie wymagają długiego stania przy kuchence, a są smaczne i syte. Podane na gorąco, stanowią świetny posiłek w zimowy dzień. Ale, ale…niech ciepło będzie z nami jak najdłużej:)
Składniki:
- 0,5 kg szynki od świnki
- Szklanka białej fasoli (średniej lub drobnej)
- Ćwiartka główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- Por (nieduży kawałek)
- Koncentrat pomidorowy ( 2-3 łyżki wg. własnego smaku)
- Łyżka masła
- Pół szklanki śmietany
- Łyżeczka mąki
- 2 listki laurowe
- Natka pietruszki
- Koper
- Sól, pieprz, odrobina cukru
Fasolkę moczymy na noc w wodzie i rano gotujemy. Pozostawiamy w wywarze. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (kapustę w nieco większą) i przesmażamy na łyżce masła. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, mąką i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Łączymy mięso z jarzynami, podlewamy wodą, w której moczona była fasolka i dusimy do miękkości dodając listki laurowe (20-30 min.) Wrzucamy fasolkę, posiekaną zieleninę oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy śmietanę z łyżeczką mąki. Chwilkę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz