środa, 30 lipca 2014

Knedelki ze śliwkami- przepis

 Zawsze czekam z niecierpliwością na sezon śliwkowy.
I właśnie zawitał :)
Aromatyczne, dojrzałe śliwki są pyszne do knedli. Jednak najlepsza jest śliwka "węgierka". Musi być mięciutka, aby knedel był słodki.




Składniki:
  • ziemniaki
  • mąka tortowa
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • cukier
 Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez maszynkę do mięsa lub praskę. Czekamy, aż ostygną.
Dodajemy jajko, mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną. Mąkę daję w proporcji pół na pół. Zagniatamy ciasto. Konsystencja ciasta musi być zwarta. Jeżeli nie jest to posypujemy mąką! Następnie odrywamy po kawałku ciasto, rozgniatamy w rękach na tzw. "placek" i kładziemy na środek wydrylowaną śliwkę, zasypujemy odrobiną cukru. Zamykamy śliwkę w cieście i możemy gotować we wrzącej, osolonej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz