niedziela, 3 sierpnia 2014


Makaron z bakłażanem w salsie z pomidorów - Przepis

 A to kolejny przepis z rzędu łatwych, smacznych i co najważniejsze szybkich.
Przygotowanie  to ok. 40 minut, a potem... relax :)

 


 Składniki:

-Pomidory w puszce (lub świeże)
-Ząbek czosnku (lub dwa)
-Łyżka masła
-Sól, pieprz, cukier , majeranek, bazylia
-Przecier pomidorowy
-2 łyżki octu spirytusowego
-parmezan

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i delikatnie obsmażamy czosnek(nie może się przypalić). Dorzucamy pomidorki, sól, pieprz, trochę cukru. Do smaku dodajemy przecieru pomidorowego (ja nie miałam dodałam ketchupu i było okey), majeranek i bazylię.
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry, solimy i odstawiamy od 15- 30 min.
Smażymy na oleju.
Ważne: Odsącz bakłażana z nadmiaru oleju, kładąc na ręcznik papierowy!
Sos do bakłażana: na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek, dodajemy 2 łyżki octu spirytusowego oraz majeranek. Polewamy sosem bakłażana i odstawiamy na 10 minut.
Gotujemy makaron, kładziemy na niego salsę, bakłażany, a na końcu posypujemy parmezanem. Przepis z Sycylii. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz