czwartek, 28 sierpnia 2014

Z naszego warzywnika mąż przyniósł dorodne bakłażany. Pomyślałam, będzie "szybkie" danko.
"Szybkie", bo miało być szybkie, a wcale takie nie było. 
Dlatego następnym razem pyszny farsz włożę do cukinii i będzie expresowo :)
Ale tu podaję przepis na...

Faszerowane bakłażany 

Składniki:
  • 4 małe bakłażany (po 20 dag)
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 6 małych pomidorów
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera goudy
  • 15 dag długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka rosołu (instant)
  • 5-6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
       Sos:
  • 2 i 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (450 g)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przyrządzanie:
  1. Oczyścić i umyć bakłażany, przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć. Połowę miąższu pokroić w kostkę, drugą połowę wrzucić do naczynia. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w kostkę. Na tarce o średnich oczkach utrzeć żółty ser. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż i osączyć.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojony miąższ bakłażanów, dusić 5 minut, zdjąć patelnię z ognia, dodać ryż, 3/4 sera oraz pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso mielone, dodając sól i oregano. Następnie przekładamy mięso na pierwszą patelnię.
  4. Bakłażany napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu , posypać resztą sera, polać rosołem i zapiekać  temperaturze 175 st. C przez około 40 minut.
  5. W czasie zapiekania przygotować sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym czosnkiem i zieleniną, i doprawionym do smaku solą i pieprzem. Sos podawać do upieczonych bakłażanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz