wtorek, 26 sierpnia 2014

Dynia po włosku - przepis

 Bardzo syta potrawa.Może nie wygląda na zdjęciu imponująco, ale jest przepyszna. Polecam!


Składniki:
  • 1 kg dyni
  • sok z cytryny
  • gruby plaster wędzonego boczku
  • 0,45 dkg wieprzowego mięsa mielonego
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka bulionu 
Przyrządzanie: 
  1. Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w paseczki.
  2. Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić boczek i mięso mielone, a następnie przesmażyć. Dodać dynię, smażyć mieszając przez o. 5 minut. Doprawić solą i oregano. Wlać bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut.
  3. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i tyle pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz