Dynia po włosku - przepis
Bardzo syta potrawa.Może nie wygląda na zdjęciu imponująco, ale jest przepyszna. Polecam!
Składniki:
- 1 kg dyni
- sok z cytryny
- gruby plaster wędzonego boczku
- 0,45 dkg wieprzowego mięsa mielonego
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka oregano
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bulionu
- Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w paseczki.
- Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić boczek i mięso mielone, a następnie przesmażyć. Dodać dynię, smażyć mieszając przez o. 5 minut. Doprawić solą i oregano. Wlać bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut.
- Zestawić z ognia, dodać śmietanę i tyle pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz