Makaron z bakłażanem w salsie z
pomidorów - Przepis
A to kolejny
przepis z rzędu łatwych, smacznych i co najważniejsze szybkich.
Przygotowanie
to ok. 40 minut, a potem... relax :)
Składniki:
-Pomidory w puszce (lub świeże)
-Pomidory w puszce (lub świeże)
-Ząbek
czosnku (lub dwa)
-Łyżka masła
-Sól,
pieprz, cukier , majeranek, bazylia
-Przecier
pomidorowy
-2 łyżki
octu spirytusowego
-parmezan
Na patelni
roztapiamy łyżkę masła i delikatnie obsmażamy czosnek(nie może się przypalić).
Dorzucamy pomidorki, sól, pieprz, trochę cukru. Do smaku dodajemy przecieru
pomidorowego (ja nie miałam dodałam ketchupu i było okey), majeranek i bazylię.
Bakłażany
myjemy i kroimy w plastry, solimy i odstawiamy od 15- 30 min.
Smażymy na
oleju.
Ważne: Odsącz bakłażana z nadmiaru oleju,
kładąc na ręcznik papierowy!
Sos do
bakłażana: na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek,
dodajemy 2 łyżki octu spirytusowego oraz majeranek. Polewamy sosem bakłażana i
odstawiamy na 10 minut.
Gotujemy
makaron, kładziemy na niego salsę, bakłażany, a na końcu posypujemy parmezanem.
Przepis z Sycylii. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz