"Szybkie", bo miało być szybkie, a wcale takie nie było.
Dlatego następnym razem pyszny farsz włożę do cukinii i będzie expresowo :)
Ale tu podaję przepis na...
Faszerowane bakłażany
- 4 małe bakłażany (po 20 dag)
- 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 6 małych pomidorów
- 1 cebula
- 10 dag żółtego sera goudy
- 15 dag długoziarnistego ryżu
- 1 szklanka rosołu (instant)
- 5-6 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 2 i 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (450 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Oczyścić i umyć bakłażany, przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć. Połowę miąższu pokroić w kostkę, drugą połowę wrzucić do naczynia. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w kostkę. Na tarce o średnich oczkach utrzeć żółty ser. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż i osączyć.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojony miąższ bakłażanów, dusić 5 minut, zdjąć patelnię z ognia, dodać ryż, 3/4 sera oraz pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso mielone, dodając sól i oregano. Następnie przekładamy mięso na pierwszą patelnię.
- Bakłażany napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu , posypać resztą sera, polać rosołem i zapiekać temperaturze 175 st. C przez około 40 minut.
- W czasie zapiekania przygotować sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym czosnkiem i zieleniną, i doprawionym do smaku solą i pieprzem. Sos podawać do upieczonych bakłażanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz