piątek, 12 września 2014

Jabłuszka w cieście

 Jak widać lubię placuszki. Poprawię się, bardzo lubię jeść placuszki, mniej czekać aż się przyrumienią. Ale poświęcenie warte grzechu. :) Wyszły pyszne, puchate i mięciutkie.. i ku mojemu zaskoczeniu czas zrobienia- całkiem niezły. :)



Składniki:

  • 4 jabłuszka(ja lubię szarą renetę) 
  • Szklanka mleka 
  • Ok.11 łyżek mąki tortowej ( konsystencja średnio gęstej śmietany) 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki cukru 
  • Łyżka oliwy 
  • Olej do smażenia 
  • Cukier puder 
  • Cukier waniliowy, sól
 Z mleka, mąki, żółtek, cukru, oliwy i odrobiny soli ucieramy średnio gęste ciasto. Ubijamy białka i łączymy z ciastem. Jabłuszka myjemy, obieramy. Jabłuszka możemy zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z ciastem ( ja tak lubię), lub moczyć kawałki jabłka w cieście i smażyć na gorącym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Uwaga!
Jeśli będziesz moczyć kawałki jabłuszka w cieście- pieczenie potrwa chwilę dłużej. Jeśli zetrzesz na tarce- czas pieczenia skraca się. Przetestowałam. :)
Smacznego!

1 komentarz: