Bigos z warzyw- przepis na
zdrowe i szybkie danie
Jest sezon na dynię, więc trzeba ją jeść jeść i jeszcze raz jeść.
W prawie każdym dobrze zaopatrzonym warzywniku możecie kupić smaczną dynię Hokaydo, która ma jedną najważniejszą zaletę (oprócz wybornego smaku i wyjątkowo pomarańczowego miąższu) to to, że nie trzeba jej obierać ze skórki!
Składniki:
- 50 dkg kiełbasy
- Mała dynia Hokaydo (lub inna)
- 2 małe cukinie
- 1-2 cebule
- 4 pomidory
- Koncentrat pomidorowy - dodajemy jeśli lubimy kwaśniejszy smak.
- Tłuszcz
- Sól, pieprz
Przepis:
Dynię i cukinie obieramy, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy w ćwierć-plasterki.
Paprykę i pomidory kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, po czym przekładamy ją na talerzyk.
Na patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i mieszając dusimy razem ok. 10-15 minut.
Na koniec dokładamy cebulkę i wszystko dusimy jeszcze 5 minut.
Przyprawiamy do smaku.
Polecam! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz