sobota, 6 września 2014

Bigos z warzyw- przepis na zdrowe i szybkie danie


  Jest sezon na dynię, więc trzeba ją jeść jeść i jeszcze raz jeść.
W prawie każdym dobrze zaopatrzonym warzywniku możecie kupić smaczną dynię Hokaydo, która ma jedną najważniejszą zaletę (oprócz wybornego smaku i wyjątkowo pomarańczowego miąższu) to to, że nie trzeba jej obierać ze skórki!





Składniki:
  • 50 dkg kiełbasy
  •  Mała dynia Hokaydo (lub inna)
  • 2 małe cukinie 
  • 1-2 cebule 
  • 4 pomidory 
  • Koncentrat pomidorowy - dodajemy jeśli lubimy kwaśniejszy smak. 
  • Tłuszcz 
  • Sól, pieprz


Przepis:  

Dynię i cukinie obieramy, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. 
Kiełbasę kroimy w ćwierć-plasterki.
Paprykę i pomidory kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, po czym przekładamy ją na talerzyk.
Na patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i mieszając dusimy razem ok. 10-15 minut.
Na koniec dokładamy cebulkę i wszystko dusimy jeszcze 5 minut.
Przyprawiamy do smaku.
Polecam! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz