Łopatka po czesku:)
Smaczne mięsko, bez dużego nakładu pracy, czyli to
co ja w kuchni lubię najbardziej;)Składniki:
- 0,80 dkg łopatki (lub innej wieprzowiny)
- Łyżka soku z cytryny
- Pół szklanki bulionu
- Łyżka smalcu (ważne!)
- Pół główki czerwonej kapusty
- 1,5- 2 szt winnego jabłka ( dałam szarą renetę)
- Pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- Cukier, sól, pieprz
Umyte i osuszone mięso wygniatamy ręką i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem (czarny lub ziołowy wg. uznania), zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.
Rumienimy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu i przekładamy do rondla, wlewamy bulion i przykrywając wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Umytą kapustę sparzamy wrzątkiem i szatkujemy. Łopatkę obkładamy kapustą, przykrywamy i pieczemy następne 15 minut. Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso posypujemy jabłkami i zalewamy winem wymieszanym z cukrem (1 łyżeczka lub więcej do smaku). Przykrywamy i pieczemy 10 minut. Następne 20 minut bez przykrycia do zredukowania wina. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami:)
Wspaniały przepis aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńSkutecznyDietetyk
Dziękuję za miłe słowa. :)
Usuń