poniedziałek, 22 września 2014

Łopatka po czesku:)

 Smaczne mięsko, bez dużego nakładu pracy, czyli to co ja w kuchni lubię najbardziej;)




Składniki:

  • 0,80 dkg łopatki (lub innej wieprzowiny) 
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół szklanki bulionu 
  • Łyżka smalcu (ważne!)
  • Pół główki czerwonej kapusty 
  • 1,5- 2 szt winnego jabłka ( dałam szarą renetę) 
  • Pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 
  • Cukier, sól, pieprz


 Umyte i osuszone mięso wygniatamy ręką i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem (czarny lub ziołowy wg. uznania), zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.
Rumienimy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu i przekładamy do rondla, wlewamy bulion i przykrywając wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
 Umytą kapustę sparzamy wrzątkiem i szatkujemy. Łopatkę obkładamy kapustą, przykrywamy i pieczemy następne 15 minut. Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso posypujemy jabłkami i zalewamy winem wymieszanym z cukrem (1 łyżeczka lub więcej do smaku). Przykrywamy i pieczemy 10 minut. Następne 20 minut bez przykrycia do zredukowania wina. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami:)

2 komentarze: