Dlaczego
warto jeść sery?
Sery są
świetną przekąską i uzupełnieniem posiłku.
Jemy je
bardzo chętnie, ponieważ mają wysoką wartość odżywczą.
Ale uwaga!
Należy zachować
umiar w ich konsumpcji, ponieważ niektóre z nich (np. cheddar) zawierają duże
ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Więc, jak je
powinniśmy jeść?
Z umiarem! Ale nie odmawiajmy sobie tych
pyszności, gdyż porcja sera (100g.) dostarcza, zależnie od zawartości tłuszczu,
104-402
kcal energii.
Ponadto są źródłem
wartościowego białka, wapnia i witaminy B12. Większość z nas tą witaminę
pozyskuje z mięsa, a więc ser jest na pewno ważnym składnikiem diety wegetariańskiej.
Wapń zawarty
w serze jest wchłaniany o wiele szybciej niż z innych produktów żywnościowych,
dlatego spożywanie jest tak ważne jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko zachorowania
na osteoporozę.
Składniki
odżywcze występujące w serze pomagają, również w zwalczaniu próchnicy!
Testy
naukowców wykazały, że jedzenie małej ilości sera po posiłkach zmniejsza o
połowę liczbę ubytków w jamie ustnej. Stwierdzono również, że nie trzeba wcale
sera połykać, żeby gwarantował taki efekt, wystarczy go żuć!
Jedzmy więc
sery!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz