poniedziałek, 8 września 2014

Dlaczego warto jeść sery?

 




 Sery są świetną przekąską i uzupełnieniem posiłku.

Jemy je bardzo chętnie, ponieważ mają wysoką wartość odżywczą.

Ale uwaga!

Należy zachować umiar w ich konsumpcji, ponieważ niektóre z nich (np. cheddar) zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Więc, jak je powinniśmy jeść?

Z umiarem! Ale nie odmawiajmy sobie tych pyszności, gdyż porcja sera (100g.) dostarcza, zależnie od zawartości tłuszczu, 104-402 kcal energii.

Ponadto są źródłem wartościowego białka, wapnia i witaminy B12. Większość z nas tą witaminę pozyskuje z mięsa, a więc ser jest na pewno ważnym składnikiem diety wegetariańskiej.

Wapń zawarty w serze jest wchłaniany o wiele szybciej niż z innych produktów żywnościowych, dlatego spożywanie jest tak ważne jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Składniki odżywcze występujące w serze pomagają, również w zwalczaniu próchnicy!

Testy naukowców wykazały, że jedzenie małej ilości sera po posiłkach zmniejsza o połowę liczbę ubytków w jamie ustnej. Stwierdzono również, że nie trzeba wcale sera połykać, żeby gwarantował taki efekt, wystarczy go żuć!

Jedzmy więc sery!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz