poniedziałek, 29 września 2014

Zupa z dyni

Sezon dyniowy w pełni, więc dziś szybka zupa- krem. Polecam, jest pyszna i pożywna:)










Składniki na zupę:

  • ok.1 kg dyni
  • 0,5l. mleka 
  • Łyżka masła 
  • Sól, pieprz 
  • Sok z cytryny (do smaku) 
  • 2l. rosołu


Składniki na makaron:

  • Szklanka mąki 
  • Jajo


Usuwamy pestki dyni (najlepsza dynia Hokkaido - nie trzeba obierać). Kroimy na kawałki, zalewamy niewielką ilością rosołu, dusimy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy. Do garnka ze zmiksowaną dynią wlewamy pozostałą ilość rosołu i mleko i zagotowujemy. Z mąki, jaja i niewielkiej ilości wody zagniatamy ciasto trochę twardsze niż na makaron i ucieramy na tarce o dużych oczkach do zupy, gotujemy kilka minut mieszając. Przyprawiamy pieprzem, solą ( jeśli jest taka potrzeba) i sokiem z cytryny według smaku.
Przed podaniem możemy dodać masełko do zupy:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz