Zupa z dyni
Składniki na zupę:
- ok.1 kg dyni
- 0,5l. mleka
- Łyżka masła
- Sól, pieprz
- Sok z cytryny (do smaku)
- 2l. rosołu
Składniki na makaron:
- Szklanka mąki
- Jajo
Usuwamy pestki dyni (najlepsza dynia Hokkaido - nie trzeba obierać). Kroimy na kawałki, zalewamy niewielką ilością rosołu, dusimy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy. Do garnka ze zmiksowaną dynią wlewamy pozostałą ilość rosołu i mleko i zagotowujemy. Z mąki, jaja i niewielkiej ilości wody zagniatamy ciasto trochę twardsze niż na makaron i ucieramy na tarce o dużych oczkach do zupy, gotujemy kilka minut mieszając. Przyprawiamy pieprzem, solą ( jeśli jest taka potrzeba) i sokiem z cytryny według smaku.
Przed podaniem możemy dodać masełko do zupy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz