środa, 24 września 2014

Zupa koperkowa inaczej.

 Moją koperkową podkręcają kluseczki:) To one są smaczną ciekawostką tej zupy. Szybka i pyszna. Polecam!







Składniki:
  • 1,5 litra rosołu (można przygotować dzień wcześniej) 
  • Łyżka tłuszczu 
  • Cebula 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 3 łyżki mąki 
  • 2 pęczki koperku 
  • Natka Pietruchy 
  • Pół szklanki śmietany 
  • Jajo, sól, pieprz
 Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy ( na złoto). Łączymy kaszę mannę, mąkę, jajo, cebulę, przyprawy i natkę (jeżeli chcemy kluski b. miękkie dajemy mniej mąki, twardsze-więcej). Z ciasta formujemy kluseczki i kładziemy na wrzący rosół. Gotujemy mieszając.
Do wrzącej zupy wsypujemy drobno posiekany koper i chwilę gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy jeszcze ją gotując.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz