Jabłuszka w cieście
Jak widać lubię placuszki. Poprawię się, bardzo
lubię jeść placuszki, mniej czekać aż się przyrumienią. Ale
poświęcenie warte grzechu. :) Wyszły pyszne, puchate i mięciutkie..
i ku mojemu zaskoczeniu czas zrobienia- całkiem niezły. :)
Składniki:
- 4 jabłuszka(ja lubię szarą renetę)
- Szklanka mleka
- Ok.11 łyżek mąki tortowej ( konsystencja średnio
gęstej śmietany)
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- Łyżka oliwy
- Olej do smażenia
- Cukier puder
- Cukier waniliowy, sól
Z mleka, mąki, żółtek, cukru, oliwy i odrobiny
soli ucieramy średnio gęste ciasto. Ubijamy białka i łączymy z
ciastem. Jabłuszka myjemy, obieramy. Jabłuszka możemy zetrzeć na
grubych oczkach tarki i wymieszać z ciastem ( ja tak lubię), lub
moczyć kawałki jabłka w cieście i smażyć na gorącym oleju.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwaga!
Jeśli będziesz moczyć kawałki jabłuszka w
cieście- pieczenie potrwa chwilę dłużej. Jeśli zetrzesz na
tarce- czas pieczenia skraca się. Przetestowałam. :)
Smacznego!
Całkiem niezłe
OdpowiedzUsuń