Jagodowe Języczki
A to po prostu jagodowe
pierożki
Wiem, wiem, nie jest to super odkrywcze danie,
dlatego wahałam się czy o nim wspomnieć. Ale, klejenie pierogów
to dla mnie fajny sposób na mały relaks, więc chcę się z wami
nim podzielić :)
A potem, no cóż, „niebo w gębie”.
Ciasto na pierogi:
- 35 dkg mąki tortowej
- Jajo (lub bez- ja lubię bez :) )
- Sól
- Ciepła woda
- Jagody
- cukier
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Jeżeli chcemy by
ciasto było bardziej miękkie- nie dodajemy jajka. Jeżeli wolimy
twardsze- dodajemy. Potem odrobina soli, wody (ilość wg. uznania-
ciasto musi się sklejać przy wyrabianiu). Zagniatamy, zagniatamy. :)
Wsadzamy do woreczka i odstawiamy na 10 min. Potem wałkujemy na
cienkie ciasto. Pakujemy jagódki, cukier wg. uznania i do wrzącej,
osolonej wody.
Życzę miłego relaksu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz