czwartek, 11 września 2014

Jagodowe Języczki

 A to po prostu jagodowe pierożki
Wiem, wiem, nie jest to super odkrywcze danie, dlatego wahałam się czy o nim wspomnieć. Ale, klejenie pierogów to dla mnie fajny sposób na mały relaks, więc chcę się z wami nim podzielić :)
A potem, no cóż, „niebo w gębie”.








Ciasto na pierogi:
  • 35 dkg mąki tortowej 
  • Jajo (lub bez- ja lubię bez :) ) 
  • Sól 
  • Ciepła woda 
  • Jagody 
  • cukier
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Jeżeli chcemy by ciasto było bardziej miękkie- nie dodajemy jajka. Jeżeli wolimy twardsze- dodajemy. Potem odrobina soli, wody (ilość wg. uznania- ciasto musi się sklejać przy wyrabianiu). Zagniatamy, zagniatamy. :) Wsadzamy do woreczka i odstawiamy na 10 min. Potem wałkujemy na cienkie ciasto. Pakujemy jagódki, cukier wg. uznania i do wrzącej, osolonej wody.
Życzę miłego relaksu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz