Spaghetti alla Bolognese-
nie takie szybkie:)
Ale, ja tu powinnam Wam troszkę „pomaścić”. Zatem wrzucam kilka zdjęć z wczorajszego bolognese. Mam nadzieję, że zachęcę do przygotowania własnego sosu:)
Składniki:
- 0,40 dkg wołowiny
- 0,20 dkg boczku niewędzonego (ja lubię również wędzony)
- Oliwa
- 2 gałązki selera naciowego
- Puszka pomidorków w puszce (lub świeże pomidorki)
- Bulion
- 1 szklanka mleka
- Cebula
- 2 Marchewki (nieduże)
- 3 ząbki czosnku
- Tymianek,oregano,bazylia
- Sól, pieprz
- Makaron spaghetti (najlepiej włoski)
Kroimy cebulę i czosnek w kostkę, seler naciowy w paseczki a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do głębokiej patelni wlewamy oliwę i szklimy cebulę na mniejszym ogniu, potem wrzucamy czosnek. Po minucie dodajemy marchew i seler naciowy i smażymy ok. 10 minut. Wyjmujemy wszystko na talerz.
Na tej samej patelni wlewamy łyżkę oleju i przesmażamy boczek, aż tłuszcz się wytopi. Wyjmujemy boczek na talerz.
Na tłuszczu z boczku przesmażamy mieloną wołowinę- tak by na dnie patelni powstały przypalone grudki mięsa tzw. ragu
Do zrumienionego mięsa wlewamy wino i zeskrobujemy łyżką przypalone grudki z dna patelni. Po odparowaniu wina wrzucamy na patelnię warzywa i boczek. Całość zalewamy bulionem i pomidorami.
Ragu dusimy od 3-4 h. W drugiej godzinie dolewamy mleko i doprawiamy. Gdy sos jest gęsty dodajemy sól i pieprz.
Podajemy z al dente spaghetti.
Pychota:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz