czwartek, 18 września 2014

Spaghetti alla Bolognese- nie takie szybkie:)


 Nie masz czasu? Po pracy jesteś tak zmęczona/y , że nie chce Ci się nawet palcem w bucie poruszyć - to przysmaż mięsko na oliwie z czosnkiem, dodaj przyprawy, zalej „gotowcem” ze słoiczka, ugotuj makaron al. dente, wszystko posyp serem i voila. Gotowanie musi cieszyć, masz gorszy dzień, zrób sobie przerwę, aby potem z radością wrócić do tego co lubisz, czyli gotowania i konsumowania:)
  Ale, ja tu powinnam Wam troszkę „pomaścić”. Zatem wrzucam kilka zdjęć z wczorajszego bolognese. Mam nadzieję, że zachęcę do przygotowania własnego sosu:)






Składniki:

  • 0,40 dkg wołowiny
  • 0,20 dkg boczku niewędzonego (ja lubię również wędzony)
  • Oliwa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • Puszka pomidorków w puszce (lub świeże pomidorki)
  • Bulion
  • 1 szklanka mleka
  • Cebula
  • 2 Marchewki (nieduże)
  • 3 ząbki czosnku
  • Tymianek,oregano,bazylia
  • Sól, pieprz
  • Makaron spaghetti (najlepiej włoski)
No to do pracy:)
  Kroimy cebulę i czosnek w kostkę, seler naciowy w paseczki a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do głębokiej patelni wlewamy oliwę i szklimy cebulę na mniejszym ogniu, potem wrzucamy czosnek. Po minucie dodajemy marchew i seler naciowy i smażymy ok. 10 minut. Wyjmujemy wszystko na talerz.
Na tej samej patelni wlewamy łyżkę oleju i przesmażamy boczek, aż tłuszcz się wytopi. Wyjmujemy boczek na talerz.


  Na tłuszczu z boczku przesmażamy mieloną wołowinę- tak by na  dnie patelni powstały przypalone grudki mięsa tzw. ragu
Do zrumienionego mięsa wlewamy wino i zeskrobujemy łyżką przypalone grudki z dna patelni. Po odparowaniu wina wrzucamy na patelnię warzywa i boczek. Całość zalewamy bulionem i pomidorami.
  Ragu dusimy od 3-4 h. W drugiej godzinie dolewamy mleko i doprawiamy. Gdy sos jest gęsty dodajemy sól i pieprz.
Podajemy z al dente spaghetti.
Pychota:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz